пятница, 24 декабря 2021 г.

пятница, 23 июля 2021 г.

Всесвітній день китів і дельфінів

 
Всесвітній день китів започаткували у 1986 році на засіданні Міжнародної китобійної комісії, яка ввела заборону на китовий промисел. Це питання підняли на міжнародний рівень, оскільки виникла загроза виживання деяких видів китових, якому передувало їх 200-літнє винищення. Згодом китовий промисел був визнаний незаконним. Ця заборона діє й дотепер та передбачає заборону на продаж китового м’яса.
👇Цікаві факти про китів:👇
🐳Щодня дорослий синій кит поглинає близько мільйона калорій.
🐳Малюк кита приблизно до семи місяців харчується материнським молоком, випиваючи щодня близько 380 літрів.
🐳Кити можуть не спати три місяці, не їсти вісім місяців, не дихати до двох годин й водночас долати гігантські відстані до декількох тисяч кілометрів.
🐳Хвости китів індивідуальні як відбитки пальців у людини.
🐳Під час сну кити повинні періодично підійматися на поверхню і вдихати повітря, тому у певний період у них спить лише половина мозку.

воскресенье, 27 июня 2021 г.

понедельник, 21 июня 2021 г.

21 червня – ДЕНЬ ЛІТНЬОГО СОНЦЕСТОЯННЯ у ПІВНІЧНІЙ ПІВКУЛІ

Літнє сонцестояння – це лише момент, коли нахил осі обертання Землі у напрямку на Сонце набуває найменшого значення. Тоді висота підйому Сонця на небосхилі є найвищою, відповідно цей день у році є найдовшим, а ніч найкоротшою. Залежно від зсуву календаря, літнє сонцестояння відбувається 20 чи 21 червня в Північній півкулі (21 чи 22 грудня – у Південній півкулі). Явище сонцестояння триває лише короткий момент часу, а день, коли воно відбувається, називають «найдовший день», «перший день літа», або «середина літа». У 2021 році літнє сонцестояння в нашій півкулі настало 21 червня о 03:32:08. Отже, сьогодні – початок астрономічного літа у Північній півкулі та зими – у Південній. Тривалість найдовшого дня року залежить від розташування вашого регіону: чим далі на північ, тим довше триватиме денне світло. У Києві, наприклад, день триватиме 17 год 33 хв. Водночас, ніч буде найкоротшою в році – на неї залишається менше 6,5 год.
(За інтернет-джерелами)
Географія.UA – тут цікаво і яскраво!

пятница, 26 марта 2021 г.

Приєднуйтеся до відзначення Години Землі!

 У суботу, 27 березня з 20:30 до 21:30 символічно вимкни освітлення та електронні прилади. У цей день так зроблять мільйони людей на знак єдності та турботи про майбутнє Планети.

🌍 Година Землі – щорічна міжнародна подія, започаткована Всесвітнім фондом природи, котра закликає людей вимкнути в останню суботу березня необов'язкове світло та електричні пристрої на одну годину, щоб привернути увагу до екологічних проблем планети.
🌳🌳Основна тема Години Землі 2021 в Україні – збереження старовікових лісів.
Детальніше про акцію за посиланням: